De Karel Doorman is aangekomen in Sierra Leone. Het marineschip voer aan het eind van de middag de haven van de hoofdstad Freetown binnen. In de uren daarvoor had de Karel Doorman het Britse hospitaalschip Argus bevoorraad. Op dat schip kunnen patiënten worden behandeld op zee. 

In Sierra Leone levert de Karel Doorman 92 voertuigen af, waaronder ambulances en terreinwagens. Ook zijn tientalllen containers aan boord met medische spullen. 

Volgens kolonel Van den Berg duurt het twee dagen voordat alles in Freetown is gelost. Daarna levert het schip nog spullen af in Guinee en Liberia. 

VN-missie 

Het is de bedoeling dat de mariniers vervolgens meedoen aan de VN-missie in West-Afrika. Dat kan betekenen dat ze in West-Afrika blijven om hulpgoederen te distribueren, maar het is ook mogelijk dat ze terugkeren naar Europa om nieuwe spullen op te halen. In totaal zal het schip zo'n drie maanden onderweg zijn. Het vertrok op 6 november vanuit Den Helder.

Correspondent Kees Broere is in de haven van Freetown. Hij vertelde op NPO Radio 1 dat er grote behoefte is aan hulp. De ziekte houdt Sierra Leone in zijn greep. 

Volgens Broere is de epidemie in Sierra Leone, in tegenstelling tot andere getroffen landen als Guinee en Liberia, nog niet over zijn top heen. "Alleen gisteren zijn er alweer negentig mensen besmet geraakt. De ziekte raast voort."

Twaalf miljoen handschoenen

De Karel Doorman heeft twaalf miljoen handschoenen bij zich en 300.000 maskers om hulpverleners te beschermen. Daarnaast vervoert de Karel Doorman tientallen containers met ontsmettingsmiddelen, thermometers, generatoren en mobiele laboratoria.

STER reclame