Racistische reacties op de selfie van negen internationals
NOS Nieuws

OM onderzoekt racistische reacties op selfie Oranje

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet besloten tot het vervolgen van de mensen die zich zaterdag op Facebook racistisch uitlieten over een selfie van Memphis Depay met acht andere, donkere spelers van het Nederlands elftal. Die selfie werd door Leroy Fer op Instagram gezet en later door de site voetbalzone op Facebook geplaatst.

Het OM doet oriënterend onderzoek en verzamelt feiten om te kijken of er strafbare uitlatingen zijn gedaan. Als dat het geval is, wordt besloten of er mensen worden vervolgd. Het is niet bekend hoe lang het oriënterend onderzoek gaat duren.

Voor zover het OM weet zijn er tot nu toe geen aangiften gedaan tegen de schrijvers.

De KNVB vindt de reacties op de selfie die Leroy Fer plaatste onsmakelijk.

KNVB

De voetbalbond KNVB heeft vanmiddag overleg gehad met spelers van het Nederlands elftal. De bond heeft deze reactie opgesteld:

“De KNVB vindt de reacties op de selfie onsmakelijk. Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar. De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen opgetreden moet worden door het Openbaar Ministerie. Alle beschikbare bewijs staat of stond online. Mocht het nodig zijn dat de KNVB en de spelers een aanvullende verklaring geven, dan doen we dat. Vanwege volledige focus op de belangrijke kwalificatiewedstrijd hebben het team en de KNVB bewust tot na de wedstrijd gewacht met deze oproep.”

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie noemde de reacties op de selfie 'walgelijk". Hij gaat ervan uit dat het OM onderzoekt of hier sprake is van discriminatie of belediging.

Aanvoerder Robin van Persie reageerde gisteren al zeer ontstemd over de racistische reacties die zaterdag op sociale media zijn geplaatst. "Daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens. We leven in 2014. Dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgen om dit soort rare reacties te plaatsen", zei hij na de wedstrijd Nederland - Letland.

"Nu actie tegen racistische reacties"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl