Mohammed bin Hammam en Sepp Blatter
NOS Voetbal

Getuige Qatar vreesde represailles

Twee Engelse kranten berichten vandaag over de corruptie bij de FIFA. The Sunday Times meldt dat een van de leden van de beroepscommissie van de FIFA in het verleden zelf steekpenningen heeft aangenomen. The Daily Telegraph schrijft dat klokkenluider Phaedra Almajid haar eerder gedane verklaring introk uit angst voor represailles.

Donderdag presenteerde de wereldvoetbalbond de samenvatting van het onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022. De Amerikaanse jurist Michael Garcia, die het onderzoek leidde, liet meteen weten dat hij zich niet kon vinden in de samenvatting van het rapport. Hij is in beroep gegaan en de zaak komt binnenkort voor bij de beroepscommissie van de FIFA.

The Sunday Times meldt vandaag dat een van de leden van die commissie in het verleden steekpenningen heeft aangenomen. Het gaat om Ahmad Darw, een voetbalofficial uit Madagascar. Hij is een van vele Afrikaanse officials die, volgens de FIFA-files die deze zomer door de Times werden gepubliceerd, geld hebben aangenomen van de uit Qatar afkomstige Mohammed bin Hammam.

Bin Hammam, een gewezen vicevoorzitter van de FIFA, is een van de mensen die door Garcia werden onderzocht. In de samenvatting van het rapport wordt hij vrijgepleit van enige betrokkenheid bij corruptie rond de toewijzing van het WK aan Qatar.

Klokkenluider

De Qatarese Phaedra Almajid vertelde tegenover The Daily Telegraph dat ze haar eerder afgelegde verklaring over corruptie had ingetrokken omdat ze bang was voor de consequenties.

Almajid was een klokkenluider in de corruptie-zaak. Ze zei dat drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA 1,2 miljoen euro ontvingen in ruil voor hun stem voor Qatar. In juli 2011 trok ze haar verklaring in omdat ze die, zo zei ze, verzonnen had.

In de publicatie van vandaag is echter te lezen dat ze haar verklaring destijds weer introk uit angst voor represailles. Qatar zou haar wegens contractbreuk hebben gedreigd met een boete van 800.000 euro. ''Ik was helemaal alleen in mijn strijd tegen Qatar en moest ook aan de toekomst van mijn kinderen denken. Ik voelde me niet meer veilig en vertrouwde niemand meer.''

Almajid komt binnenkort met Bonita Mersiades, een ex-medewerker van de Australische kandidatuur, naar Londen om voor een onderzoekscommissie alsnog te getuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl