Bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is geprotesteerd tegen Zwarte Piet, net als gisteren bij de landelijke intocht in Gouda. Op het Beursplein, de aangewezen plek om te demonstreren, hadden de demonstranten zich verzameld. De betoging is rustig verlopen. 

Staakt uw wild geraas

Bij de aankomst van Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum en langs de route stonden tienduizenden mensen. Sint werd ontvangen door de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. Toen Sint op het balkon van de Stadsschouwburg verscheen werd er een spandoek uitgerold op de gevel . Daarop stond de tekst "Makkers staakt uw wild geraas." Sinterklaas zei: "Dat is het enige wat ik erover te zeggen heb." "Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie", zei Sint verder tegen de aanwezige kinderen.

Voor het eerst waren er in Amsterdam ook pieten met alleen roetvegen op hun gezicht. Het ging om honderd van de vierhonderd pieten die meelopen door de stad.

"Vreedzame verandering van Zwarte Piet"
"Makkers staakt uw wild geraas"

Burgemeester

Afgelopen week bepaalde de Raad van State dat burgemeester Van der Laan bij het verlenen van de vergunning voor de intocht van vorig jaar terecht geen rekening heeft gehouden met de belangen van tegenstanders van Zwarte Piet. De rechtbank vond eerder dat hij dat wel had moeten doen. De burgemeester is volgens de Raad van State alleen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, niet voor de inhoudelijke aspecten van de intocht van Sinterklaas.

STER reclame