In het bedrijf in Hekendorp werden 150.000 kippen gehouden. Zij worden allemaal afgemaakt
NOS Nieuws

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

De variant van de vogelgriep die gisteren is geconstateerd bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp is ook besmettelijk voor mensen. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven.

Het verbod werd afgekondigd om 11.30 uur vanochtend en geldt maximaal 72 uur. Het is niet de enige maatregel om te voorkomen dat mensen in contact komen met besmette kippen. Zo geldt er onder meer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland. Alle maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders.

Jachtverbod

Vanwege het hoge besmettingsgevaar is er een bezoekersregeling ingevoerd voor alle pluimveebedrijven in Nederland. Daardoor zijn ze niet meer vrij toegankelijk. Ook is er een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor gevogelte ingesteld.

Naast de maatregelen voor pluimvee is er een jachtverbod van kracht voor alle dieren.

Schippers: maatregelen tegen vogelgriep zijn voldoende

In een kleiner gebied, een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp, geldt het vervoersverbod ten minste dertig dagen. Het verbod geldt daar niet alleen voor pluimvee, maar ook voor andere dieren en mest van andere dieren.

De zestien andere bedrijven in het gebied worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl