De steek van Napoleon wordt dit weekend geveild
NOS Nieuws

Hoed Napoleon onder de hamer

Dit weekend wordt een aantal persoonlijke spullen van Napoleon Bonaparte geveild in Frankrijk. Onder meer zijn steek, die hij zo kenmerkend overdwars op zijn hoofd droeg, gaat onder de hamer in een veilinghuis in Fontainebleau.

Geïnteresseerden kunnen ook bieden op de handschoenen die Napoleon na de slag bij Waterloo achterliet in zijn koets en op de geborduurde sokken die zijn zoon droeg bij diens doop.

Een met diamanten ingelegd zwaard gaat ook onder de hamer

In totaal worden bijna duizend voorwerpen van de Franse keizer geveild. De spullen zijn nu nog in het bezit van de koninklijke familie van Monaco. De opbrengst, naar verwachting meer dan zes miljoen euro, gaat naar de renovatie van de koninklijke paleizen.

Ook de doopslippers van Napoleons zoon (Napoleon II) worden geveild

De hoed moet zo'n half miljoen euro opleveren. Napoleon had veel kenmerkende hoeden, maar volgens het Franse veilinghuis zijn er nog maar 19 van de 120 over. Ze worden zelden te koop aangeboden.

"Napoleon begreep de kracht van symbolen", zegt een werknemer van het veilinghuis. "Zijn vijanden noemden hem 'de vleermuis' vanwege het silhouet dat hij door de hoed kreeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl