NOS NieuwsAangepast

Huwelijksregel op de schop

De Tweede Kamer wil ervan af dat mensen die trouwen zonder iets te regelen, in gemeenschap van goederen trouwen. Een plan daartoe van D66 wordt gesteund door in ieder geval de VVD, de PvdA en GroenLinks, die samen een meerderheid hebben.

De standaard is nu dat mensen na een huwelijk samen alle goederen in eigendom krijgen, tenzij ze dat op huwelijkse voorwaarden anders regelen. Een Kamermeerderheid wil dat omdraaien, omdat de partijen de oude regel "uit de tijd" vinden.

Individualisering

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen moeten de huwelijksregels worden aangepast aan de individualisering van de maatschappij. Als huwelijkse voorwaarden de standaard worden, zijn mensen niet voor elkaars schulden verantwoordelijk, voert ze aan.

"We gaan er vanuit dat iedereen voor zichzelf kan zorgen", zegt Berndsen. "Vrouwen zijn geëmancipeerd, hebben vaak een eigen inkomen en zijn niet meer afhankelijk van het inkomen van hun partner, zoals dat tien, twintig of dertig jaar geleden het geval was. Ik denk dat het echt tijd is om de wet te moderniseren."

Ondernemers

De VVD, die het plan steunt, zegt dat ook het groeiende aantal zelfstandige ondernemers van het plan zal profiteren. Als een ondernemer aansprakelijk wordt gesteld of failliet gaat, kan niet meer het vermogen van de echtgenoot worden meegenomen. "Daar wil je je echtgenoot natuurlijk tegen beschermen", zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur.

"Maar in uitzonderingsgevallen, en als je de risico's bewust aanvaardt, kun je ook in gemeenschap van goederen trouwen", zegt de VVD'er.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl