NOS Nieuws

Rotterdam Europese stad van 2015

 • ANP
  De jury was onder de indruk van de openheid van de stad
 • ANP
  Dit jaar werd De Rotterdam van architect Rem Koolhaas geopend
 • ANP
  Dit jaar werd het nieuwe Centraal Station geopend
 • ANP
  Dit jaar werd ook de Markthal geopend

De stad Rotterdam is door The Academy of Urbanism in Londen uitgeroepen tot Europese stad van het jaar 2015. The Academy vindt dat de stad zich in de afgelopen twintig jaar op een opmerkelijke manier heeft ontwikkeld.

Steven Bee, voorzitter van The Academy: “Rotterdam kenmerkt zich door een jonge, open en tolerante gemeenschap die innovatieve architectuur, stedenbouw en nieuwe businessmodellen omarmt."

The Academy wordt gevormd door meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten uit de hele wereld op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling.

In september bezocht een delegatie van The Academy de stad. Ze beoordeelde Rotterdam op zeven criteria: leiderschap, aantrekkelijkheid, lokaal karakter, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid. Ook doken ze in
de archieven.

Rotterdam is hot

Wethouder Ronald Schneider

Uit het juryrapport blijkt dat de delegatie onder de indruk is van de openheid van de stad. Maar weinig plekken waren ontoegankelijk. Naast een sterke visie en masterplan is er volgens The Academy een positieve cultuur van "gewoon doen om te kijken wat er gebeurt".

Dat Rotterdam dit jaar ook al de top tien in '52 places to go' van The New York Times haalde, laat volgens de jury zien hoe positief Rotterdam zich heeft ontwikkeld.

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider nam de prijs vandaag in ontvangst: "Rotterdam is hot en ik zou zeggen: verdiend."

Directe concurrenten voor de titel waren Aarhus in Denemarken en Turijn in Italië. Vorig jaar won Marseille de prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl