Een raketsilo in de Amerikaanse staat North Dakota
NOS Nieuws

Beheer kernwapens VS op de schop

Het toezicht op en het beheer van de Amerikaanse kernwapens gaat op de schop. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel aangekondigd.

Het Pentagon steekt de komende vijf jaar miljarden in het verbeteren van onder meer de veiligheid van nucleaire bases, het opleiden van personeel en het vervangen van verouderd materieel.

Aanleiding voor de inhaalslag is een aantal incidenten bij het deel van de strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor het beheer van het kernwapenarsenaal.

Fraude

De commandant van de nucleaire bases in de staat Montana werd afgelopen maart ontslagen. Onder zijn leiding pleegden meer dan 90 officieren fraude bij vaardigheidstoetsen. Negen onderofficieren werden ook uit hun functie ontheven.

Negentien leden van een lanceringsteam in de staat North Dakota werd hun licentie ontnomen omdat tijdens een inspectie bleek dat ze niet functioneerden.

Alcoholmisbruik

Vorig jaar werd de generaal die verantwoordelijk is voor alle 450 intercontinentale kernraketten ontslagen wegens alcoholmisbruik. Twee dagen daarvoor werd een admiraal teruggezet in rang vanwege een gokverslaving. De admiraal was verantwoordelijk voor het nucleair arsenaal van de marine.

Naar aanleiding van deze incidenten gaf Hagel opdracht tot twee onderzoeken: één door het ministerie zelf en één door een onafhankelijk bureau.

Vietnam

Uit de twee rapporten blijkt dat de veiligheid, het beheer en toezicht rond de kernwapens flink te wensen overlaten. Zo worden de bases nog beveiligd met helikopters uit het Vietnamtijdperk.

Ook bleek dat onderhoudsteams van drie verschillende raketinstallaties maar één set gereedschap hadden. Als een team de kernkop op een raket moest inspecteren werd de set met een particulier koeriersbedrijf van de ene naar de andere basis gestuurd. Inmiddels hebben alle teams een eigen gereedschapsset ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl