1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP/beeldbewerking NOS
NOS Nieuws

Asscher: onderzoek Turkse organisaties terecht

Minister Asscher blijft erbij dat hij terecht onderzoek laat doen naar vier Turkse bewegingen en organisaties. "Iedereen moet in Nederland zelf zijn keuzes maken en moet daarin niet worden beperkt. Ik wil zeker weten dat dat bij deze organisaties niet het geval is."

Dat zijn voormalige partijgenoten Öztürk en Kuzu protesteerden tegen het onderzoek begrijpt hij niet. "Ik kan dat niet uitleggen en ik hoef dat ook niet uit te leggen. Dat is aan deze twee."

"Gebrek aan transparantie"

Asscher laat onderzoek doen naar de Süleymanci-beweging, Milli GörüsDiyanet en de Fethullah Gülen-beweging. "Onderzoekers lopen vast op het moment dat zij doorvragen naar de praktijk achter de formele doelstellingen. Daarmee wordt eens te meer bevestigd dat het gebrek aan transparantie een serieus probleem is. Ik vind dat onacceptabel" , schreef Asscher in de aankondiging van zijn onderzoek.

Volgens Asscher zijn de organisaties gericht op Turkse belangen, het versterken van de Turks-islamitische identiteit en bemoeien ze zich ten onrechte met Nederlandse aangelegenheden. Ook is volgens Asscher de druk en invloed vanuit de Turkse overheid onverminderd groot.

"Je wilt niet dat mensen het gevoel hebben dat ze een schuld hebben aan hun achterban of een organisatie. Ze moeten vrije keuzes kunnen maken: wat geloof ik, welke politieke partij steun ik, van wie houd ik en houd ik van een man of van een vrouw", zegt Asscher.

Monitoren

Hij wil de organisaties vijf jaar lang monitoren, ook in Turkije, samen met minister Koenders. Asscher blijft wel met de organisaties in gesprek. "Ze hebben beloofd bondgenoot te zijn om jongeren niet verder te laten radicaliseren."

Het onderzoeksplan naar de Turkse organisaties is al op 25 september naar de Tweede Kamer gestuurd, maar kreeg weinig tot geen publieke bekendheid. Afgelopen dinsdag werd het stuk besproken in de PvdA-fractie, wat leidde tot het conflict tussen de PvdA-Kamerleden Öztürk en Kuzu en de rest van de fractie. Inmiddels zijn de twee Kamerleden uit de PvdA-fractie gezet en wil de partij hen royeren. 

Asscher: organisaties niet transparant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl