NOS Nieuws

Wiebes: geen staatssteun Starbucks

Interview Wiebes over Starbucks

Staatssecretaris Wiebes (financiën) zegt dat er geen sprake is van Nederlandse staatssteun aan Starbucks. Dat laat hij de Tweede Kamer weten nadat eerder vandaag de Europese Commissie een officieel onderzoek had aangekondigd naar afspraken van de belastingdienst met Starbucks.

,,Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun’’, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiebes heeft ook de Europese Commissie inmiddels een reactie gestuurd. Hij zegt de onderzoekers alle medewerking toe. De staatssecretaris wil zich houden aan internationale afspraken die ervoor moeten zorgen dat belastingontwijking en belastingontduiking wordt tegengegaan.

Minder betaald

Nederland overtreedt de regels door staatssteun te geven aan koffieketen Starbucks, zo vermoedt Brussel. Door het belastbaar inkomen van de koffieketen niet goed te berekenen, zou Starbucks minder belasting hebben betaald dan eigenlijk zou moeten.

De regeling tussen Starbucks en de belastingdienst, zo schrijft de staatssecretaris, is gewoon tot stand gekomen via veelgebruikte en door de OESO erkende richtlijnen. Volgens Wiebes schrijven die richtlijnen en ook de nationale regelgeving echter geen specifieke methode voor. "De Commissie lijkt dit vooralsnog niet te onderkennen."

Inmiddels lopen er ook onderzoeken van de Europese Commissie tegen Ierland en Luxemburg. Die landen zouden dubieuze belastingdeals hebben gesloten met respectievelijk Apple en Fiat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl