De regeling geldt voor agenten die te maken hebben gehad met geweld tijdens het werk
NOS Nieuws

"Schaderegeling agenten moet beter"

Politie-agenten die in het verleden een trauma hebben opgelopen tijdens hun werk, krijgen een slechtere schaderegeling dan medewerkers van Defensie. Dat schrijft de Nationale ombudsman in een brief aan minister Opstelten. Aanleiding is een nieuwe coulanceregeling voor agenten met een posttraumatische stressstoornis.

Het belangrijkste verschil is volgens waarnemend ombudsman Frank van Dooren dat agenten die voor 1997 een trauma opliepen, aanspraak kunnen maken op een veel lagere vergoeding (20.000 euro) dan militairen die na 1997 klachten kregen (150.000 euro). Dat verschil is er niet bij de regeling voor medewerkers van Defensie. Bij de politie gaat het om enkele honderden agenten.

Claims

Ook de rechtspositie van agenten is volgens Van Dooren slechter dan die van Defensiemedewerkers. Zo zouden ze moeten afzien van verdere claims, zelfs als ze later nieuwe klachten ontwikkelen. Ook zouden gemeenten ex-agenten die in de bijstand zitten kunnen korten op hun uitkering. Bij militairen kan dat niet.

Verschil

Een verklaring voor het verschil tussen de beide regelingen is volgens de ombudsman dat PTSS bij de politie pas vrij recent is erkend: "Defensie heeft hiermee langer ervaring dan de politie. Wij hebben destijds zelf bemiddeld tussen Defensie en de bonden. Dat is een kwestie van jaren geweest."

Volgende week praat de Tweede Kamer over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl