Michael Garcia is het niet eens met de samenvatting van zijn onderzoeksrapport
NOS Voetbal

Schrijver rapport is kwaad op FIFA

De Amerikaanse jurist Michael Garcia, die het FIFA-onderzoek leidde naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022, kan zich niet vinden in de samenvatting van zijn onderzoeksrapport die de FIFA vandaag openbaar heeft gemaakt.

"De verklaring bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies zoals die in het rapport zijn beschreven", stelt Garcia in een reactie op het 42 pagina's tellende verslag van zijn onderzoek. De Amerikaan kondigt aan in beroep te zullen gaan tegen het besluit van de ethische commissie om het onderzoek naar de toewijzingsprocedures rond Rusland en Qatar te sluiten.

Hans Joachim-Eckert, voorzitter van de juridische tak van de FIFA, concludeert in zijn samenvatting dat de geconstateerde incidenten bij de toewijzing van de WK's van Qatar en Rusland geen invloed hebben gehad op de integriteit van de besluitvorming. Garcia is het daar dus niet mee eens.

De verklaring bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies, zoals die in het rapport zijn beschreven

Michael Garcia

Onderzoek door Michael Garcia

Sinds de toewijzing in december 2010 van de WK's aan Rusland en Qatar waren er al berichten over corruptie en omkoping. De ethische commissie besloot daarom tot een onderzoek. Garcia deed bijna twee jaar onderzoek en hij leverde begin september een 350 pagina's tellend rapport in.

Al snel nadat Garcia zijn onderzoek had afgerond, werd duidelijk dat Blatter er niets voor voelde het rapport openbaar te maken. Daar was bovendien een aanpassing van de FIFA-reglementen voor nodig, wat niet zonder de toestemming van het uitvoerend comité kan.

Onder anderen Garcia zelf en UEFA-voorzitter Michel Platini hekelden de houding van Blatter, die echter niet boog onder alle kritiek.

FIFA: wel incidenten, geen corruptie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl