NOS Voetbal

Huldiging Sneijder voor 100e interland

Sneijder: trots op tien jaar Oranje

Hij won 74 wedstrijden met het Nederlands elftal, maakte 27 doelpunten en heeft in totaal al 109 interlands op zijn naam staan: Wesley Sneijder. De 30-jarige aanvallende middenvelder wordt vanavond geëerd voorafgaand aan het vriendschappelijke duel met Mexico.

Op 30 april 2003 maakte de toen 18-jarige Sneijder zijn debuut in het Nederlands elftal van Dick Advocaat in de wedstrijd tegen Portugal (1-1). Sindsdien speelde Sneijder meer dan honderd interlands in elf jaar. De wedstrijd tegen Spanje op het WK voetbal in Brazilië werd zijn honderdste duel in dienst van Oranje.

2003: Wesley Sneijder maakt zijn debuut tegen Portugal

In Brazilië kreeg Sneijder al een schaal waar zijn honderd interlands in gegraveerd staan, maar vanavond ontvangt hij van bondsvoorzitter Michael van Praag een speciale UEFA-prijs.

Met 109 interlands lijkt het einde nog niet in zicht voor de speler van Galatasaray. Sneijder is niet van mening dat zijn positie in Oranje ter discussie staat nu de afgelopen wedstrijden werden verloren. "Als ik niet speel, dan is dat omdat er iemand anders beter is op mijn positie", zegt hij. "Dan zal ik me zeker schikken, maar ik denk niet dat er op dit moment iemand beter is."

Mijlpalen

Sneijder noemt zelf als belangrijkste interland de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland in 2003, een half jaar na zijn debuut. Op 19-jarige leeftijd maakte hij de eerste goal in die wedstrijd en ook was hij goed voor drie assists. "Dat is de wedstrijd waarin ik mezelf op de kaart heb gezet voor Nederland", vertelde Sneijder afgelopen zomer. De middenvelder scoorde zijn eerste doelpunt voor Oranje in het kwalificatieduel met Moldavië (5-0). Hij maakte toen de 2-0.

Een andere mijlpaal uit zijn interlandcarrière is de legendarische kwartfinale tegen Brazilië (2-1) op het WK in Zuid-Afrika waarin hij twee keer scoorde. "Het eerste en laatste doelpunt voor Oranje dat ik met mijn hoofd heb gemaakt", zegt Sneijder daarover. Ook bijzonder vindt hij het EK-duel met Italië in 2008, waarin de middenvelder scoorde op zijn verjaardag.

2010: Sneijder scoort (met het hoofd) de 2-1 tegen Brazilië op het WK

Als een van zijn dieptepunten noemt Sneijder de verloren WK-finale tegen Spanje in 2010. "Ik moest langs die beker lopen, maar mocht hem niet vastpakken."

Club van Honderd

Sneijder is de zesde Nederlandse voetballer die de mijlpaal van honderd interlands bereikte en mocht toetreden tot de Club van Honderd. Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) gingen hem voor. Ook Dirk Kuijt speelde op het WK in Brazilië zijn honderdste wedstrijd tegen Mexico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl