Oud-marktkoopman Gerrie Golsteijn probeert jongeren te porren voor een baan op de markt
NOS Nieuws

Werk genoeg op de markt

Op markten in Nederland ontstaan de komende jaren veel banen door de vergrijzing. Veel oude marktkooplui gaan met pensioen. Vooral voor laagopgeleide jongeren of jongeren zonder diploma biedt dat de kans op goedbetaald werk.

Dat meldt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. Maar jongeren lijken nauwelijks op de hoogte van deze mogelijkheid. Daarom proberen de marktkooplui de markt als arbeidsplek, via het onderwijs, onder de aandacht te brengen.

Gerrie Golsteijn is er net mee gestopt, na vijftig jaar op de markt te hebben gestaan. Nu gaat hij de Afrikaandermarkt in Rotterdam over. In zijn kielzog negen vmbo-tweedejaars, leerlingen van de Calvijn-scholengemeenschap. "Ook de koopman vergrijst", vertelt Golsteijn. "Daarom proberen wij jongeren enthousiast te krijgen. De komende jaren komen duizenden banen vrij op de markten in ons land."

Patat

Bij aanvang van de praktijkles-met-gastdocent blijkt de kennis van de markt bij de meeste leerlingen niet verder te reiken dan dat je er lekkere patat kunt kopen. Golsteijn vertelt enthousiast over de beginselen: het onderscheid tussen non-food (tweederde deel van de markthandel) en food (eenderde deel) en dat vooral verse waren als kaas, vis en noten het goed doen.

Maar de leerlingen blijken nauwelijks te porren voor een loopbaan als marktkoopman of -vrouw. "De hele dag aanbiedingen roepen, is niks voor mij," zegt er een. Totdat de verdiensten ter sprake komen. "Vijftig tot honderd euro," zegt Golsteijn.
"Per maand," schampert een leerling. "Nee, per dag," glundert Golsteijn.

Mindere kanten

Er verschijnen lichtjes in de tot dan wat verveelde blikken. Maar Golsteijn vertelt ook over de mindere kanten: "Vis is bijvoorbeeld goede handel. Maar dan moet je wel de hele dag met je blote handen in de vis. Ook als het heel warm is, of heel koud." De aandacht onder de leerlingen is gewekt. "Ik ben toch wel enthousiast," zegt een leerling. "Een beetje."

Tot eind dit jaar vinden er in het hele land nog tientallen praktijklessen plaats. Mogelijk krijgt de campagne volgend jaar een vervolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl