Het Nederlandse talent Adriana Jelinkova
NOS Sport

'Nederlandse skiër op de Olympische Spelen reëel'

Voormalig alpineskiër en bondscoach Harald de Man weet het zeker: op de Olympische Winterspelen in 2018 heeft Nederland weer een vertegenwoordiger in het alpineskiën. Een van die kandidaten is Adriana Jelinkova, geboren in Boskovice (Tsjechië), opgegroeid in Nederland en met een Nederlandse vader.

Op dit moment bestaat de Nederlandse selectie uit vier alpineskiërs: Maarten Meiners en Steffan Winkelhorst (trainen bij de Duitse ploeg), Marvin van Heek (traint met de Amerikaanse selectie) en Jelinkova dus. Zij woont sinds 2007 in Oostenrijk en werkt daar met een privécoach.

De Nederlandse bond draagt bij in de kosten die de talenten maken. "Het is een win-winsituatie", vertelt De Man, die zelf ook in Oostenrijk woont. "De talenten trainen nu bij hun eigen teams die moeten voldoen aan strenge voorwaarden. De bond is strenger geworden en wij vragen een nog hoger niveau van de skiërs. Het kleine beetje geld dat we hebben, willen we in echte toppers steken."

Specialiste

De 19-jarige Jelinkova is specialiste op de technische nummers en ze begint zaterdag haar seizoen bij de wereldbekerwedstrijd slalom in Levi (Finland). Haar doel? Een plek in de topdertig bij de World Cup en in de Europa Cup bij de beste tien eindigen. "Het zou een verkeerd signaal zijn om in Levi al prestaties van haar te eisen, maar ze is zeker een talent", vertelt de bondscoach.

Daarom is Jelinkova vooral in Levi om ervaring op te doen. "Je moet je gaan thuisvoelen in dat circuit", zegt De Man. "Het is intimiderend in het begin en je denkt: wat zijn ze goed. Het zou heel bijzonder zijn als ze in de topdertig eindigt. Dat is een Nederlander nog nooit gelukt op een technisch onderdeel."

Het grote doel voor de Nederlandse skiërs (zeker voor Meiners en Van Heek) is het WK in Vail en Beaver Creek (VS) in februari 2015.

Ruim 60 jaar

De laatste Nederlandse skiërs op de Olympische Spelen waren Margriet Prajoux-Bouma en Peter en Dick Pappenheim in 1952. Daarna lukte het geen enkele Nederlander meer om zich te kwalificeren voor de Spelen.

De Man heeft er vertrouwen in dat Nederland er in Zuid-Korea (2018) weer bij is. "Meiners (22), Winkelhorst (22), Van Heek (22) en Jelinkova (19) zijn alle vier nog jong, maar één van die vier moet het tot de Spelen kunnen schoppen. Dat is een reëel doel en ik denk dat we er nu beter voor staan dan ooit."

Het kleine beetje geld dat we hebben, willen we in echte toppers steken

Harald de Man

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl