Sinterklaas en zijn Pieten varen Amsterdam binnen ANP Foto

Zwarte Piet-discussie niet geluwd

time icon

De wedstrijd gaat door. Of in elk geval het gesprek. Daarover zijn voor- en tegenstanders het eens na de uitspraak van de Raad van State over de Amsterdamse Sinterklaasintocht van vorig jaar. Volgens de raad heeft burgemeester Van der Laan in 2013 terecht geen rekening gehouden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet.

De burgemeester van Amsterdam is tevreden dat de raad bepaald heeft dat burgemeesters demonstraties moeten beoordelen op orde en veiligheid, en niet op inhoud. "Hij ziet dat de Raad van State zijn opvatting deelt dat hij geen zedenmeester is", laat een woordvoerder weten.

Van der Laan ging samen met het Pietengilde in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechter. De belangenclub voor Zwarte Pieten noemt het goed dat het debat tussen voor- en tegenstanders nu verder kan gaan. "De Raad van State heeft de discussie eigenlijk teruggegeven aan de maatschappij, waar die hoort. Niet bij de rechter."

Bang racistisch te zijn

Voor tegenstanders is de strijd nog niet gestreden. "Aangifte doen tegen de intochtorganisaties en tegen mensen die het uitvoeren", dat is de enige optie die nu overblijft volgens Quincy Gario, de man die de pietendiscussie twee jaar geleden aanzwengelde.

De discussie is niet voorbij, maar de angel lijkt eruit te zijn gehaald. "Door het vernietigen van de eerdere uitspraak, bestaat het idee dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering van de mens is ook niet meer", zegt woordvoerder Mark Gilling van het Pietengilde. "Mensen werden bang racistisch te zijn. En dat hoeft nu niet meer."

Demonstraties

Zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland. Zondag bezoekt de goedheiligman Amsterdam. Zwarte Pieten-tegenstander Gario verwacht dat "een paar honderd man" zich langs de route zullen melden om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de huidige manier van Sinterklaas vieren.

Amsterdam en alle betrokken partijen geven aan te blijven nadenken over de invulling van Zwarte Piet in de hoofdstad. Van der Laan stelt voor de discussie na 5 december te voeren als de Sint het land weer uit is.

STER Reclame