Taylor Swift AFP

Spotify hoopt Taylor Swift terug te kunnen winnen. In een uitgebreid blog gaat de oprichter van Spotify, Daniel Ek, in op de kritiek op de online muziekdienst.

"We zijn met Spotify begonnen omdat we van muziek houden en piraterij de muziek om zeep hielp", legt Ek uit in het blog. "Al die aantijgingen dat we geld verdienen over de rug van artiesten doen me dan ook pijn."

Illegaal

Taylor Swift haalde begin deze maand haar muziek van Spotify omdat ze niet tevreden was over de vergoeding die ze van de muziekdienst kreeg. Voor elk nummer krijgt ze tussen de 0.6 en 0.84 dollarcent, minder dan de opbrengst van de verkoop van cd's of via bijvoorbeeld iTunes.

Ek betoogt dat Spotify juist de enige manier is waarop artiesten betaald krijgen voor hun online muziek. "Taylor mag haar liedjes dan van Spotify hebben gehaald, ze zijn nog overal te vinden, op sites als YouTube en Soundcloud, waar mensen ze gratis kunnen beluisteren. En dan hebben we het nog niet eens over illegale websites. Kijk maar, haar album 1989 stond vorige week op één bij The Pirate Bay."

Betalen

Ek zet zijn argument kracht bij met twee bedragen: 0 en 2 miljard. "Piraten betalen geen cent, niks, noppes, nada. Spotify heeft meer dan 2 miljard dollar uitbetaald aan royalty's. Een miljard van 2008 tot vorig jaar en nog eens een miljard sindsdien."

Volgens Ek heeft Spotify juist de toekomst, voor artiesten en hun fans. "We krijgen fans weer zover dat ze betalen voor muziek. En artiesten kunnen als nooit tevoren in contact komen met hun fans. Dat is goed voor muziekmakers en muziekliefhebbers over de hele wereld." 

STER reclame