
Verzekeraars: wij hebben te veel geld in kas
De Nederlandse zorgverzekeraars vinden dat ze te veel geld in kas moeten houden. Daardoor kunnen ze geen lagere premies aan hun verzekerden vragen, schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer.
Zorgverzekeraars wordt regelmatig verweten dat hun zorgpremies te hoog zijn. Maar die zijn zo hoog, omdat de zorgverzekeraars hoge financiële buffers moeten aanleggen die hen beschermen tegen financiële tegenvallers.
De Nederlandsche Bank
Volgens de zorgverzekeraars zijn de regels te streng. Zo stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank de financiële buffers onder meer vast op basis van een te grote geldstroom, zeggen ze.
Een deel van de zorg in Nederland wordt betaald uit de zorgpremies die iedereen afdraagt. Het andere deel wordt gefinancierd uit werkgevers- en overheidsbijdragen. Wat die bijdragen betreft lopen de zorgverzekeraars minder risico en daarvoor zouden dus niet zulke strenge financiële eisen hoeven gelden, zeggen de verzekeraars.
Europese regels
Daarbij komt dat de zorgverzekeraars nu al rekening houden met strengere, Europese financiële eisen die vanaf 2016 gaan gelden. Dat doen ze nu al, omdat anders volgend jaar de premie in één klap fors omhoog moet.
Ook die regels zijn te streng, vinden de verzekeraars. Onder die regelgeving moet hun financiële positie voldoen aan dezelfde eisen als die voor schade- en levensverzekeraars. De verzekeraars vinden dat onterecht, omdat zij minder grote financiële risico's lopen.
Vrouwelijke nieuwslezers onder druk van Taliban met bedekt gezicht op tv
De Taliban hadden de vrouwen gedreigd met ontslag als ze net als gisteren zonder gezichtsbedekking op tv zouden verschijnen.
- liveblog
Poolse president warm onthaald in Kiev • Russische minister: sancties trekken zware wissel
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Haagse vierdeklassewedstrijd eindigt in 37-1
De kampioensrace in de vierde klasse F is op zijn kop gezet door de bizarre uitslag.