De Belgische koning Filip bij de herdenking in Nieuwpoort op 28 oktober ANP

Precies 96 jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Op de elfde van de elfde 1918 om 11.00 uur werd de wapenstilstand door Frankrijk en Duitsland getekend in een treinstel in het Franse plaatsje Compiègne.

In België en Frankrijk, de landen waar de oorlog grote schade aanrichtte, is 11 november een nationale feestdag. Op verschillende plaatsen worden vandaag herdenkingen gehouden. De Franse president Hollande onthult in het noorden van Frankrijk een monument voor de slachtoffers die tussen 1914 en 1918 vielen. Op vijfhonderd goudkleurige panelen zijn de 579.606 namen van omgekomen Franse militairen gegraveerd.

In Brussel wordt bij het Graf van de onbekende soldaat net als elk jaar een ceremonie gehouden voor de omgekomen Belgische militairen. In Ieper wordt vanavond om acht uur bij de Menenpoort een plechtigheid gehouden. Ook wordt zoals elke avond sinds 1928 de Last Post geblazen.

Oercatastrofe

Tijdens de Eerste Wereldoorlog oorlog, die door historici ook wel de 'oercatastrofe van de twintigste eeuw' wordt genoemd, sneuvelden ongeveer 9 miljoen mensen. Het verbond Duitsland en Oostenrijk-Hongarije raakte in de vierjarige loopgravenoorlog verzeild met een coalitie van Frankrijk, Engeland en Rusland. Vooral in het Belgische Ieper, de Fransen plaatsen Verdun en de Somme werd zwaar gevochten. Het was de eerste moderne oorlog, waarbij voor het eerst tanks, gifgas en vliegtuigen werden ingezet.

Pas toen de Verenigde Staten zich in 1917 in de oorlog mengden en troepen naar het Europese front stuurden, werd de strijd snel beslist.

Herdenkingsjaar

Dit jaar staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog, die precies honderd jaar geleden begon. Op 28 oktober werden er herdenkingen gehouden in het Belgische Nieuwpoort en Ieper. Daarbij was prinses Beatrix aanwezig, samen met andere prominenten uit twintig landen.

579.606 namen op nieuw WO1 monument

Terugblik Eerste Wereldoorlog

STER reclame