Collega's geven vrije dagen aan mantelzorger Nice

time icon
Flickr Mark Fischer CC BY SA 2.0

In de Franse stad Nice hebben 250 bus- en tramchauffeurs een vrije dag aan een collega geschonken. De vrouw van buschauffeur Zaouai Karim is ernstig ziek en moet binnenkort bevallen. Ze kan de hulp van haar man goed gebruiken. 

Hersenbloeding

Tijdens de zwangerschap van haar tweede kind kreeg de vrouw een hersenbloeding. Een collega van de chauffeur startte een inzamelingsactie van vrije dagen.  In Frankrijk mogen werknemers onder bepaalde voorwaarden vrije dagen afstaan aan collega's. Samen hebben de collega's van Karim 362 vrije dagen gedoneerd en hij kan dus bijna een jaar voor zijn vrouw gaan zorgen.

Karim was niet op de hoogte van de actie en was zeer geroerd. "Ik ben hiermee naar de pers gestapt om mijn collega's te bedanken en om andere mensen erop te wijzen dat ze ook van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken als ze in grote problemen zitten", zo zegt hij in de krant Libération.

De vrouw van Karim zal 17 november met een keizersnede bevallen. Ze moet daarna opnieuw leren lopen en zal continu begeleiding nodig hebben als ze weer thuis is. Het stel heeft al een dochter van 8 jaar.

Chauffeurs en managers

De initiatiefnemer van de solidariteitsactie, Sébastien Doze, is blij met het succes. "Ik had binnen twee uur al 80 reacties binnen. Iedereen heeft vrije tijd ingeleverd, chauffeurs maar ook managers. Sommigen kenden Karim helemaal niet."

Van de 1200 werknemers bij het openbaar vervoer in Nice hebben 250 vrije dagen ingeleverd.

STER Reclame