Margaret Thatcher en Ronald Reagan
NOS Nieuws

Reagan door het stof voor Thatcher

Ronald Reagan moest diep door het stof bij de Britse premier Thatcher na de inval in Grenada. Dat blijkt uit opnames van telefoontjes van de Amerikaanse president die zijn vrijgegeven.

Reagan had de Amerikaanse inval in het Caraïbische land geheimgehouden voor zijn Britse bondgenoot, omdat hij bang was dat de operatie zou uitlekken. De VS viel het land in 1983 binnen om een einde te maken aan een marxistische staatsgreep in de eilandnatie.

Omdat Grenada onderdeel is van het Britse Gemenebest en het staatshoofd de Britse koningin is, was Thatcher beledigd dat ze niet was ingelicht.

Hoed

"Het spijt me dat ik je in verlegenheid heb gebracht", valt te horen op de opnames. Reagan zegt dat hij iets heeft uit te leggen en benadrukte dat hij bang was voor een lek aan Amerikaanse zijde, niet de Britse.

Reagan, die verder een uitstekende relatie had met Thatcher, probeert het incident weg te lachen. "Als ik bij je zou komen, Margaret, zou ik eerst mijn hoed door de deur gooien", grapt hij.

De twee hangen uiteindelijk verzoend op; Thatcher dankt Reagan voor het belletje en informeert naar zijn vrouw Nancy.

Wachten

Reagan nam vaker gesprekken met wereldleiders op om later vertalingen of afspraken terug te kunnen luisteren. Het Witte Huis gaf de opnames vrij na een beroep van historicus William Doyle op de Amerikaanse Wet openbaarheid van bestuur.

Onder de vrijgegeven gesprekken zitten ook telefoontjes met de Israëlische premier Begin over de Libanon-oorlog en de Pakistaanse president Zia-ul-Haq over een gijzelaarscrisis.

Uit de gesprekken blijkt ook dat Reagan de Syrische president Assad, vader van de huidige dictator, eens dertien minuten liet wachten omdat hij aan het paardrijden was op zijn ranch in Californië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl