Kassen in het Westland
NOS Nieuws

Loterij met Oost-Europees uitzendpersoneel, FNV boos

Een uitzendbureau voor Oost-Europees personeel heeft zich de woede op de hals gehaald van vakbond FNV Bondgenoten. Uitzendbureau Lugera verloot vandaag tien gratis arbeidskrachten uit Slowakije, Roemenië en andere Oost-Europese landen aan werkgevers in de land- en tuinbouw.

De loterij vindt plaats op een seminar in Leusden over het aantrekken van goedkoop buitenlands personeel.

Directeur Gerard Koolen van Lugera zegt dat er niks mis is met zijn actie. "Onder de bedrijven die personeel van ons inhuren, geven wij tien keer de eerste week werk van een uitzendkracht gratis weg. Wij betalen die uitzendkrachten gewoon en ze krijgen minstens het minimumloon."

Smakeloos

Mariëtte van der Neut van FNV Bondgenoten noemt het smakeloos. "Dat hele seminar ademt de sfeer van mensenhandel. Bij een 'gezellige netwerkborrel' even wat gratis personeel verloten."

De vakbond heeft niet alleen problemen met de loterij, maar ook met het seminar zelf. "Ze promoten allemaal constructies die wellicht legaal zijn, maar zijn gericht op het binnenhalen van zo goedkoop mogelijke arbeiders uit het buitenland. Werknemers uit Nederland leggen het hier tegen af omdat ze te duur zijn."

Lugera maakt gebruik van zogeheten A1-verloning. Daarbij krijgen uitzendkrachten minstens het Nederlandse wettelijk minimumloon, maar worden de sociale premies (bijvoorbeeld voor WW) in het land van herkomst betaald. Die premies zijn in Oost-Europese landen veel lager dan in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl