De Muur viel vandaag 25 jaar geleden

time icon
ANP

Berlijn viert vandaag de val van de Muur, precies 25 jaar geleden, met een groot volksfeest bij de Brandenburger Tor. 

De stad herdenkt hoe op 9 november 1989 de grens tussen Oost- en West-Duitsland openging na een vreedzame revolutie. Duizenden Oost-Berlijners werden enthousiast ontvangen door West-Berlijners aan de andere kant van de betonnen muur. De beelden van de emotionele taferelen gingen destijds de hele wereld over. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 De val van de Berlijnse Muur

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 Sfeerbeelden val van de Muur

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 Vluchten uit de DDR via tunnels onder Berlijn

De NOS doet vanuit Berlijn rechtstreeks verslag van de herdenking en de festiviteiten van 19.45 – 20.55 uur op NPO 2 en NOS.nl. 

Lichtgrens

Hoogtepunt van het feest is het laten opstijgen van 8000 lichtgevende ballonnen die sinds vrijdag een 15 kilometer lange lichtgrens vormen. 

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit geeft 's avonds het startsein en dan gaan de witte ballonnen, voorzien van boodschappen van mensen die symbolisch een ballon geadopteerd hebben, een voor een de lucht in. Dan zal de Staatskapelle onder leiding van Daniel Barenboim ‘Ode an die Freude’ uit de 9e symfonie van Beethoven spelen.  

Bij de lichtgrens hoort ook een openluchttentoonstelling. Op honderd plekken langs de route komt de geschiedenis van de gedeelde hoofdstad tot leven met foto’s, feiten en persoonlijke herinneringen. 

Het feest bij de Brandenburger Tor begint ‘s middags met muziek, film en interviews. ‘s Avonds zijn er optredens van onder anderen zanger Peter Gabriel, de Duitse rockster Udo Lindenberg en techno-dj Paul Kalkbrenner. 

Verder is er een themavoorstelling waarin herinneringen aan de val van de Muur en 25 jaar herenigd Duitsland worden opgehaald. 

Slachtoffers

‘s Ochtends is er een officiële herdenking voor de slachtoffers van de Muur bij de gedenkplaats aan de Bernauerstrasse. Zeker 138 mensen zijn door Oost-Duitse grenswachten bij de muur gedood en er kwamen 250 mensen door verdrinking of verstikking om het leven tijdens een poging om te vluchten. 

Bondskanselier Angela Merkel houdt hier een toespraak en ze opent aansluitend de tentoonstelling in het vernieuwde bezoekerscentrum. 

Bondskanselier Merkel zal de nieuwe expositie over de Muur openen AFP

‘s Middags is er een officiële viering met hoge gasten in het Konzerthaus, waarbij ook hoofdrolspelers van toen zijn uitgenodigd. De Poolse oud-president Lech Walesa (71) en Michael Gorbatsjov (83), de laatste president van de Sovjet-Unie, hebben hun komst toegezegd. Gorbatsjov maakte het met zijn hervormingen destijds mogelijk dat de Muur kon vallen. 

In de NOS-uitzending, rechtstreeks vanuit een studio bij de Brandenburger Tor, zijn journalist Harmke Pijpers en historicus Krijn Thijs te gast. Pijpers deed 25 jaar geleden vanuit Berlijn verslag van de val van de Muur voor de VPRO-radio. 

NOS 25 jaar na de val van de Muur, 19.45 – 20.55 uur, NPO 2 en NOS.nl. Presentatie: Herman van der Zandt

STER Reclame