Carolijn Brouwer wordt bij aankomst in Kaapstad begroet door zoon Kyle.
NOS Sport

'Wij zijn even goed als de mannen'

Met spanning werd uitgekeken naar de deelname van een vrouwenboot in de Volvo Ocean Race. Carolijn Brouwer eindigde met SCA in de eerste etappe als een-na-laatste, maar daar heeft het zelfvertrouwen niet onder geleden.

"Er zit veel meer potentie in. Wij kunnen de boot heel hard laten varen, soms harder dan de mannen. Of het nou zeilwissels zijn of manoeuvres, we kunnen alles even goed als de heren. Het moet veel beter dan het resultaat dat we nu hebben neergezet", zo evalueerde zij de prestatie van SCA.

De spectaculaire finish in Kaapstad heeft de bemanning van de vrouwenboot goed gedaan. In de laatste tien van bijna 6.500 mijlen werd de Mapfre-boot ingehaald. "Dat geeft een geweldig gevoel. We zijn geen laatste geworden in deze vloot", zegt Brouwer, die het als beloning voor de laatste vijf inspannende dagen ziet.

"Steeds pakten wij een mijltje of tien, twaalf. Als dat langzaam doorgaat, dan gaan die mijltjes tellen. Op het moment dat we ze in het vizier kregen, zijn we echt gaan aanvallen."

'Gibraltar was ons hoogtepunt'

SCA begon voortvarend aan de eerste etappe, want de vrouwenboot voer als eerste door de Straat van Gibraltar. Voor Brouwer is het duidelijk waar het daarna fout ging. "Het echte verlies kwam in de bekende doldrums. Dat is een gebied met grote donderwolken en weinig wind. We hebben bij een splitsing gekozen voor een westelijke koers, net als Mapfre. Toen kwamen we onder een donderwolk terecht en die heeft de wind helemaal opgezogen."

De Volvo Ocean Race is een eenheidsklasse geworden waarin alle teams op hetzelfde type 65-voeter de wereld rondgaan. De eerste etappe bewijst dat de verschillen klein kunnen zijn en dat niet het materiaal, maar de mensen bepalend zijn voor het resultaat. "De eenheidsklasse werkt. Je ziet het aan de leidersgroep, want de eerste vier boten hebben driekwart van de etappe naast elkaar gelegen. Dat is uniek", zegt Brouwer, die met SCA op 19 november koers zet richting Abu Dhabi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl