Franse goklust redt Friese draverij
De Prijs der Giganten in Wolvega is de belangrijkste en grootste wedstrijd in de Nederlandse drafsport. Dat de wedstrijd nog steeds bestaat, is te danken aan de goklust van de Fransen.
De drafwedstrijden in Wolvega worden live uitgezonden in Frankrijk en er wordt massaal op gegokt. Toch is de toekomst onzeker en dat heeft alles te maken met aflopende contracten en een veranderende wetgeving in Nederland.
Op de drafpiste in Wolvega zijn ze vol vertrouwen. Twintig races gesponsord door het Franse wedbedrijf PMU organiseren ze dit jaar. Ralf Dekker, de baanmanager, zegt dat de Fransen heel tevreden zijn: "We zijn begonnen in 2011 met elf races. Nu hebben we er al twintig. Het contract loopt volgend jaar af, maar wij zijn vol vertrouwen dat het de goede kant opgaat."
Drie miljoen
De omzet op zo'n avond als deze? Drie à vierduizend bezoekers langs de piste en tussen de twee en drie miljoen euro inleg in Frankrijk. Daar is het wedden op paarden nog steeds booming business, in Nederland loopt het aantal mensen dat wedt op paardenraces al jaren terug.
De organisatoren krijgen een percentage van de inleg. Daarmee wordt het prijzengeld bepaald. Hoe meer mensen er wedden, hoe meer er dus uitgekeerd kan worden. De Prijs der Giganten heeft dit jaar een prijzenpot van ruim 60.000 euro.
Voor de renbaan Duindigt zijn inmiddels plannen
Dat de Fransen in Wolvega terecht zijn gekomen is geen toeval. In Frankrijk zelf stagneert de markt. Daarom zocht het bedrijf naar expansie in de buurlanden. In België, Zwitserland, Duitsland en dus in het Friese Wolvega is het bedrijf samenwerkingsverbanden aangegaan met de lokale drafbanen. Het was de redding van de drafbaan in Wolvega. Maar de andere drafbanen in Nederland zijn nog steeds zorgenkindjes.
Niks geregeld
Paul Mulder, bestuurder van de Nederlandse Draf en Rensportbond: "Voor de renbaan Duindigt zijn inmiddels plannen, maar we maken ons zorgen over de nieuwe Wet op de Kansspelen."
Die wet regelt dat online gokken in Nederland legaal wordt. Dat betekent dat ook buitenlandse partijen de Nederlandse markt op mogen. Op dit moment wacht de nieuwe Wet op de Kansspelen op behandeling in de Tweede Kamer. In de conceptwetgeving is volgens Mulder niets geregeld voor de drafsport.
"Nu is het zo dat we verplicht een percentage van de ingelegde gelden krijgen. Die verplichting staat niet in de conceptwetgeving. Dat betekent dat we elke keer opnieuw zullen moeten onderhandelen. Dat is niet te doen voor zo'n kleine sport als de drafsport." De toekomst van de drafsport in Nederland blijft daarmee vooralsnog onzeker.