Dijsselbloem maakte bekend dat Nederland de naheffing gespreid mag betalen
NOS Nieuws

Nederland betaalt naheffing aan Brussel

Nederland betaalt de naheffing van 642 miljoen aan Brussel. De ministers van Financiën hebben overeenstemming bereikt over een "flexibele betalingsregeling" voor landen die moeten bijbetalen, zegt minister Dijsselbloem van Financiën.

Dijsselbloem liet eerder deze week al weten dat hij er in Brussel voor zou pleiten dat Nederland het bedrag niet in één keer hoeft te betalen. Dat zou eigenlijk voor 1 december moeten gebeuren. Nu moet het hele bedrag voor 1 september 2015 zijn overgemaakt.

Over de extra betaling was veel te doen, met name over de hoogte ervan en de snelle deadline. Volgende week is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de naheffing.

Minister Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat hij wilde weten hoe het bedrag tot stand is gekomen, maar dat hij wel zou betalen als het correct berekend is. Hij zegt nu: "Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak. We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen."

Nederland moet naheffing EU betalen

Regeringspartij PvdA vindt dat een dergelijke naheffing "nooit meer mag gebeuren". "Het Europese begrotingssysteem moet op de schop en fundamenteel worden verbeterd", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. GroenLinks pleit ook voor een ander systeem van Europese afdrachten.

Het CDA vindt dat Nederland nog niet moet betalen voor er duidelijkheid is of het Britse bedrag gehalveerd is gehalveerd. PVV-leider Wilders noemt het "onaanvaardbaar" dat Nederland het hele bedrag moet betalen en de Britten niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl