Rapper Hozny en Geert Wilders YouTube / ANP (bewerking NOS)

Rapper Hozny krijgt een werkstraf van 80 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Hij heeft Geert Wilders bedreigd met de dood met zijn videoclip waarin hij suggereert dat Wilders wordt gegijzeld en geëxecuteerd. Dat zei de rechter in Den Haag.

Volgens de rechter is voor iedereen duidelijk dat Wilders aan het eind van de videoclip geëxecuteerd zal worden vanwege zijn uitspraken over de islam. Wilders deed aangifte tegen de rapper. De rapper en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak.

De clip staat nog online. De rechter zegt dat Hozny het filmpje moet verwijderen van YouTube en het ook niet opnieuw mag uploaden. Hozny maakte de clip niet alleen uit overtuiging, volgens de rechter. Hij had ook zijn eigen belang, namelijk het genereren van een grotere naamsbekendheid als rapper.

​Aan deze voorwaardelijk op te leggen straf zal de rechtbank de bijzondere voorwaarde verbinden dat verdachte de videoclip van zijn kanaal op de internetsite www.youtube.com verwijdert en verwijderd zal houden.

Uitspraak rechter

In het filmpje wordt een man met een blonde pruik onder schot gehouden door twee gemaskerde mannen. Ze trekken een zak over zijn hoofd en voeren hem mee naar een derde persoon. De man met de pruik moet knielen en er worden twee vuurwapens tegen zijn hoofd gehouden.

Er was een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee jaar geëist. Hozny vindt zelf dat dat de videoclip bedoeld was om te choqueren en dat de clip geen dreigement bevatte. 

STER reclame