Resistente bacteriën in kweekvis uit Azië

Wie garnalen of vissoorten eet die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn tegen veel antibiotica. Dat zegt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar de populaire vissoorten.

De stichting liet 43 monsters van Aziatische vis en garnalen onderzoeken en trof in de helft bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Op een van de garnalenmonsters is een bacterie gevonden met ESBL, een enzym dat de bacterie ongevoelig maakt voor bijna alle antibiotica. ESBL wordt ook vaak op vlees gevonden, op vis is dat nog niet eerder gebeurd. 

"Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden. Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibioticaresistentie", aldus Ormondt.

Infecties worden moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen.

Hanneke van Ormondt, Wakker Dier

Als het eten niet goed verhit wordt, kunnen consumenten die resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat vormt een risico voor de gezondheid. "Wanneer we ziek worden, werken de antibiotica niet goed meer", zegt Ormondt. "Infecties worden moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen."

In 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Als die goed gebakken is vormt het geen risico.

Centraal Bureau Levensmiddelen

"We gaan nu snel actie ondernemen", zegt een woordvoerder van het CBL. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moeten worden in de kweek van vis."

CBL ziet vooralsnog geen reden om vis uit de schappen te halen. "Als die goed gebakken is vormt het geen risico", aldus het CBL. "Maar snel onderzoek is gewenst."

Het bureau dringt daarom aan op een risico-analyse door de NVWA zodat duidelijk wordt "wat de ernst van de situatie is". 

STER reclame