Een Aegis raketafweerinstallatie op een Amerikaans oorlogsschip
NOS Nieuws

VS test nieuw raketafweersysteem

De VS heeft voor de kust van Hawaï een geslaagde test uitgevoerd met het vernieuwde raketafweersysteem Aegis. Vanaf een marineschip werden vrijwel gelijktijdig twee kruisraketten en een ballistische raket vernietigd.

Volgens topman Taylor Lawrence van een van de bedrijven achter Aegis laat de test zien dat het systeem nu ook werkt bij aanvallen waarbij veel raketten achter elkaar worden afgevuurd. "Geen enkel ander land in de wereld heeft de mogelijkheid om te doen wat hier is gebeurd", zei hij.

Schild

Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om projectielen af te schieten die tot buiten de atmosfeer langeafstandsraketten onderscheppen. De makers spreken van "een kogel raken met een kogel".

De 'update' van Aegis zal worden geïnstalleerd op Amerikaanse marineschepen en moet vanaf volgend jaar ook werken op een basis in Roemenië, als onderdeel van het anti-raketschild in Oost-Europa waar de Amerikanen aan werken. Dat schild moet Europa verdedigen tegen aanvallen van 'schurkenstaten' zoals Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl