AFP

Binnen enkele dagen wordt in Oost-Oekraïne een begin gemaakt met de berging van de wrakstukken van het ramptoestel MH17. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanmiddag bekendgemaakt.

De wrakstukken worden verzameld en vervolgens naar Nederland overgebracht. De Onderzoeksraad wil voor het onderzoek naar de ramp een reconstructie maken van een deel van het toestel.

Inmiddels treffen deskundigen op de rampplek al voorbereidingen voor de berging, zei voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad tegen de NOS.

Akkoord over bergen wrakstukken MH17

Er ligt nu een plan voor de uitvoering van de berging en de overdracht aan de Onderzoeksraad. Aan de technische uitvoering wordt nog gewerkt.

De Onderzoeksraad heeft al met lokale transporteurs afspraken gemaakt over het vervoer van de wrakstukken. Bij de berging gaat ook de Oekraïense hulporganisatie helpen die direct na de crash in actie kwam op de rampplek, aldus Joustra.

Schifting

De Nederlandse experts beslissen in Oekraïne welke brokstukken belangrijk zijn voor het onderzoek. Alleen die onderdelen worden naar Nederland gestuurd. 

Wanneer de berging precies van start gaat, is afhankelijk van de veiligheidssituatie op de rampplek. Vlakbij de plek zijn geregeld vuurgevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Elke dag wordt opnieuw bekeken of het veilig genoeg is voor de onderzoekers om naar het gebied te gaan.

Stoffelijke resten

Tot dusver zijn alleen stoffelijke resten en teruggevonden bagage van de slachtoffers van de rampvlucht van Malaysia Airlines vanuit Oekraïne naar Nederland gebracht.

Zaterdag arriveert opnieuw een vliegtuig op vliegbasis Eindhoven met stoffelijke resten die de afgelopen dagen zijn verzameld en onderzocht. 

STER reclame