
Nederland is een aantrekkelijk belastingland
Nederland heeft een gunstig belastingklimaat voor internationale ondernemingen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. De fiscale regelgeving is vergelijkbaar met landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg.
Het belastingklimaat is aantrekkelijk, doordat over winsten die bedrijven in het buitenland maken niet ook nog in Nederland belasting wordt geheven. Op die manier wordt voorkomen dat bedrijven dubbel belasting moeten betalen.
Daarnaast is er in Nederland geen bronbelasting op rentes en royalty's. Ook bestaat de mogelijk om vooraf een oordeel te krijgen van de Belastingdienst of belastingconstructies mogen. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven, doordat bedrijven dan vooraf weten waar ze aan toe zijn.
Zorgen
Het gunstige belastingklimaat voldoet aan alle internationale regels en ook de controle er op door de Belastingdienst is toereikend, concludeert de Algemene Rekenkamer. Toch zijn er ook zorgen.
Door de regel die voorkomt dat er dubbel belasting wordt gemaakt, is Nederland ook aantrekkelijk voor fiscale sluiproutes. Bij het optuigen van die constructies door internationale bedrijven wordt gebruik gemaakt van de verschillen in belastingtarieven tussen landen. Zo hebben sommige landen bijvoorbeeld een lage winstbelasting; andere juist een gunstig tarief voor bepaalde producten of diensten.
Door heen en weer te schuiven met geld proberen bedrijven zoveel mogelijk winsten onder het gunstigst mogelijke tarief te laten vallen. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van bedrijven die alleen in naam of met een klein kantoor in Nederland gevestigd zijn.
Luxemburg
Ook in sommige andere landen kunnen belastingconstructies vooraf getoetst worden. Zo publiceerde een groep van internationale onderzoeksjournalisten 1028 documenten met daarin de fiscale constructies die 343 internationale bedrijven met de Luxemburgse Belastingdienst hebben gemaakt.
In Nederland deed dagblad Trouw mee aan het onderzoek.
- liveblog
Helft Amerikanen eenmaal geprikt • VK meldt nog maar tien coronadoden
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 18 april.
Spanning Zwarte Zee loopt op: 'Rusland wil Oekraïne instabiel houden'
Opstomende oorlogsschepen, een militaire oefening en de dreiging van een invasie. Het gebied groeit uit tot het brandpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen.
Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie
De petitie is een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in de Brabantse stad. Zij willen dat het proefevenement, waar 10.000 bezoekers naartoe mogen, wordt geannuleerd.