Door redacteur Joris van Poppel in Brussel

Nederlandse drukkerijen krijgen tien miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor herscholing van 3000 werknemers. Eerder dreigde het Europees Parlement de subsidie op te schorten omdat Nederland weigert de EU-begroting voor volgend jaar goed te keuren. Vanmiddag heeft het Europees Parlement er toch mee ingestemd.

De tien miljoen euro komt uit het Europese Globaliseringsfonds. Het geld gaat naar tientallen kleine drukkerijen die vorig jaar mensen hebben moeten ontslaan. Grote uitgeverijen als Reed Elsevier en de Telegraaf Media Groep krijgen twee miljoen euro.

Overcapaciteit

De werkgelegenheid in de grafische sector staat onder druk. Vorig jaar ging één op de tien banen verloren. Die trend zet dit jaar door. Volgens belangenorganisatie KVGO komt dat door de economische crisis en de slinkende vraag naar drukwerk. Ook kampt de sector met overcapaciteit.

In het Europees Parlement gingen dit weekend stemmen op om de subsidie op te schorten. Nederland haalde zich vorige week de woede van Brussel op de hals door samen met Groot-Brittannië een veto uit te spreken tegen de EU-begroting voor 2011. Volgens Nederland eiste het Europees Parlement te veel invloed op de financiering van de EU.

ABN Amro

Als er in december op een top geen akkoord komt over de EU-begroting, komt volgens de Europese Commissie de uitbetaling van meer subsidies in gevaar. Zo heeft de grafische sector een tweede verzoek uitstaan in Brussel, voor zes miljoen euro steun.

Ook heeft Nederland een verzoek ingediend voor ruim vijf miljoen euro herstructureringssteun voor ABN Amro.

STER reclame