Werknemers van bouwbedrijf Heijmans aan het werk ANP

Bouwbedrijf Heijmans schrapt 200 banen

tijd van publicatie

Bouwbedrijf Heijmans schrapt 200 banen bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een tussentijds handelsbericht.

De omzet bij het onderdeel Utiliteit, verantwoordelijk voor de bouw van onder meer kantoren, ziekenhuizen en scholen, is over de eerste negen maanden ruim 20 procent lager dan vorig jaar. "Per saldo is het rendement duidelijk onvoldoende", aldus het bouwbedrijf.

Rode cijfers

Het bouwbedrijf dreigt in de rode cijfers te belanden. Topman Bert van der Els spreekt van magere resultaten over de gehele linie binnen het bedrijf. "Het is nog maar de vraag of we het operationeel resultaat dit jaar boven de nullijn kunnen houden." De omzet in de eerste negen maanden van dit jaar lag bijna 10 procent lager dan een jaar eerder, maar Heijmans noemt geen concrete cijfers.

Mede door eenmalige lasten als gevolg van de voorgenomen organisatorische maatregelen, verwacht Heijmans dat het resultaat voor 2014 zal uitkomen op een netto verlies. Heijmans wil in het vierde kwartaal de geplande maatregelen verder uitwerken, met resultaatherstel in 2015 en 2016 als doel.

De eerste signalen van herstel in de woningmarkt en de gestegen orderportefeuille geven volgens topman Van der Els vertrouwen in de toekomst. Heijmans verkocht tot en met oktober meer woningen dan een jaar eerder, 742 tegen 592. De orderportefeuille nam toe van 1,7 miljard euro naar circa 2,5 miljard euro.

Bonden verbaasd

De bonden zijn verbaasd over de aangekondigde ontslagen. "Nog geen drie weken geleden zaten we om de tafel met de directie", aldus bestuurder Rob van Gemert. "Die zei toen onomwonden dat er geen ontslagronde komt. De orderportefeuille was voor de toekomst goed gevuld."

Volgens FNV Bouw zou de bond ook op de hoogte worden gehouden van eventuele ontslagen, maar is dat niet gebeurd. "Ik noem dat onbetrouwbaar", aldus Van Gemert.

Ook CNV Vakmensen begrijpt de ontslagen niet. "We weten dat er problemen zijn bij Heijmans en we waren al in gesprek met de directie, dit komtĀ op een vreemd moment", aldus Robbim Heims van de bond.

Recent

Volgens Heijmans is het besluit om tot ontslag over te gaan zeer recent genomen. "En dergelijke besluiten moeten wij als beursgenoteerd bedrijf voor iedereen tegelijkertijd naar buiten brengen. Dat hebben we gedaan."

Volgens Heijmans was er enkele weken geleden, toen er met de bonden is gesproken, nog geen sprake van ontslagen.

STER Reclame