Voorbereiding van DNA-isolatie bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag
NOS Nieuws

Man onterecht schuldig na verwisseld DNA

Een man uit Utrecht is in 2008 en 2013 onterecht veroordeeld voor drie autokraken. Zijn DNA was verwisseld met dat van een ander.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontdekte de fout in 2014, toen de man opnieuw werd veroordeeld voor een autokraak. De man bleef zo stellig ontkennen dat hij bij de kraak betrokken was, dat de officier van justitie besloot om zijn DNA-profiel nog een keer te controleren. Hieruit bleek dat er een fout was gemaakt.

Stickers

De verwisseling ontstond tijdens een politieonderzoek in Leeuwarden. Bij twee verdachten werd wangslijmvlies afgenomen. Vervolgens zijn bij het NFI twee verkeerde stickers op de DNA-monsters geplakt.

De man zat vanwege de eerste twee kraken drie dagen in voorarrest en moest een taakstraf van 90 uur uitvoeren. Voor de derde autokraak werd 80 uur taakstraf opgelegd. Deze heeft hij nog niet uitgevoerd en hoeft hij ook niet meer te doen. Het NFI heeft excuses aan de 25-jarige man aangeboden, en is bereid de schade te compenseren.

Controle

Om er zeker van te zijn dat er niet nog meer verwisselingen zijn geweest, heeft het NFI alle 2000 zaken die tussen januari 2008 en juni 2009 zijn behandeld handmatig gecontroleerd. Hierbij zijn geen nieuwe fouten ontdekt.

Een fout als deze kan volgens het NFI nu niet meer voorkomen, omdat de protocollen inmiddels zijn aangepast. Het NFI werkt nu niet meer met eigen stickers, maar gaat uit van de informatie die op de politiesticker staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl