Linke-lijsttrekker Bodo Ramelow (58) AFP

Duitsland krijgt waarschijnlijk voor het eerst een deelstaatpremier van Die Linke, de opvolger van de Oost-Duitse communistische partij.

Leden van de sociaal-democratische SPD in ThΓΌringen hebben groen licht gegeven voor coalitiebesprekingen van hun partij met Die Linke en de Groenen. Als dat tot een akkoord leidt, wordt Linke-lijsttrekker Ramelow premier.

Die Linke had de deelstaatverkiezingen in september niet gewonnen, maar heeft samen met de SPD en de Groenen wel een meerderheid. De christen-democraten staan daarmee buitenspel.

Ramelow liet op Twitter weten dat hij blij is met de uitkomst van de SPD-ledenraadpleging.

De mogelijke benoeming van een deelstaatpremier van Die Linke ligt gevoelig. Bondspresident Gauck vroeg zich afgelopen weekend hardop af of Die Linke wel te vertrouwen is. De uitspraak was opmerkelijk, omdat Gauck eigenlijk boven de partijen hoort te staan.

De SPD sluit samenwerking met Die Linke op landelijk niveau uit. In een paar Oost-Duitse deelstaten regeren de partijen wel samen.

Fusie

Die Linke ontstond in 2007 uit een fusie van een kleine socialistische partij en de PDS. Die heette tot 1989 SED en was de communistische partij van de DDR. Ramelow heeft zelf een West-Duitse achtergrond en is nooit lid geweest van de SED.

STER reclame