VVD en PvdA willen dat er een waarschuwing verschijnt bij illegaal downloaden ANP

Op illegale downloadsites moet een waarschuwing verschijnen als iemand probeert om bijvoorbeeld films of muziek te downloaden. Daarvoor pleiten de VVD en de PvdA, die samen een meerderheid vormen in de Tweede Kamer. Handhaven van een downloadverbod is volgens hen geen optie.

De waarschuwing moet in een nieuw scherm, een pop-up, verschijnen. Dat scherm moet er niet alleen komen als je illegaal bezig bent. "Er moet ook komen te staan dat er een legaal alternatief is en dan word je daarnaar doorverwezen", zegt VVD'er Van Wijngaarden. Voor hem staat de privacy van internetgebruikers voorop.

Na een uitspraak van de Europese rechter is downloaden uit een illegale bron niet meer toegestaan, zoals van de populaire website The Piratebay, waar illegaal muziek, films en software kan worden gedownload.

Heksenjacht

In de praktijk is handhaven van dat verbod niet haalbaar en ook niet wenselijk, vinden de coalitiepartijen. "We willen geen heksenjacht op internetters", zegt PvdA-Kamerlid Oosenbrug.

Hoe het plan er uiteindelijk uit komt te zien is nog niet duidelijk. "In de eerste plaats moet de sector samen met de staatssecretaris daar zelf iets slims en aantrekkelijks voor bedenken", zegt Van Wijngaarden. Morgen praat de Kamer over het onderwerp. 

STER reclame