Overal waar Wilders is wordt hij omringd door beveiligers
NOS Nieuws

Wilders: vooral dreiging vanuit buitenland

Precies tien jaar geleden veranderde het leven van Geert Wilders drastisch. Sinds die tijd kan hij geen stap meer zetten zonder beveiligers. "Grosso modo is de dreiging de afgelopen jaren op hetzelfde niveau gebleven, maar het verschil is dat die nu meer uit het buitenland komt dan uit het binnenland", zegt de PVV-leider in het NOS Radio 1 Journaal.

Het risico op een aanslag op Wilders wordt sinds de moord op Theo van Gogh, begin november 2004, als hoog ingeschat. Dat is de laatste jaren niet veranderd. "Er zijn wel momenten dat het meer of minder is. De veiligheidsdiensten bepalen vervolgens wat er aan veiligheidsmaatregelen nodig zijn."

Hoe Wilders beveiligd wordt kan hij niet vertellen, omdat dat het risico vergroot. Ook zegt Wilders niets over de aard van de dreiging.

Moordplannen

Wilders werd voor de moord op Van Gogh al beveiligd, maar daarna werd die beveiliging verscherpt. Op de computer van Van Goghs moordenaar, Mohammed B., waren namelijk plannen gevonden om ook Wilders te vermoorden.

Wilders woont sinds die tijd niet meer in zijn eigen huis, maar in een speciaal beveiligde woning. Hij wordt al jaren zo goed beveiligd, dat de verhoging van het landelijke dreigingsniveau naar 'substantieel' weinig gevolgen voor hem had. Dat niveau betekent dat er een reële kans is op een aanslag en dat veel mensen radicaliseren.

Triest

De PVV'er vindt de dreiging vooral "triest" voor Nederland. "Zeker nu er jihadisten worden tegengehouden bij de grens die vervolgens niet worden vastgezet." Hij ziet de jihadgangers liever vertrekken naar bijvoorbeeld Syrië, voordat ze in Nederland een aanslag plegen. "Die mensen hebben al een knop omgezet om te sterven voor terreur."

Het is volgens hem onmogelijk om alle potentiële geweldplegers in de gaten te houden. Daardoor is het in Nederland voor iedereen onveiliger geworden, meent Wilders.

Lange tijd

Op de vraag hoe lang Wilders het nog volhoudt om niet meer vrij over straat te kunnen lopen, zegt hij: "10 jaar is een lange tijd. Ik kan me niet meer herinneren hoe het was om vrij te zijn. Om in mijn eigen auto te stappen en boodschappen te kunnen doen. Het went nooit."

Hij kijkt uit naar de dag dat het voorbij is, maar er is volgens hem "nog genoeg te doen", dus stoppen als politicus doet hij voorlopig niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl