NOS Nieuws

Politie: criminele Oost-Europeanen wisselen van identiteit

De politie is een nieuwe vorm van paspoortfraude door Oost-Europeanen op het spoor, waarbij gezochte of criminele Oost-Europeanen in Nederland meerdere identiteiten kunnen aanhouden.

De Nationale Politie bevestigt berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat citeert uit een politierapport. Oost-Europeanen die zich al in Nederland hebben ingeschreven, kunnen in eigen land hun naam goedkoop wijzigen en zich in Nederland vervolgens voor de tweede keer inschrijven, met een nieuw paspoort en bijbehorende nieuwe naam.

De politie kwam de fraude op het spoor tijdens politieacties en -controles. Bekenden van de politie bleken ineens een andere naam te hebben.

Het is niet duidelijk hoe vaak de truc is toegepast. In het politierapport wordt melding gemaakt van een totaal van bijna 50.000 gevallen van identiteitsfraude. Deze nieuwe truc valt daar ook onder en is volgens de politie lastig aan te pakken, omdat het om een legale naamsverwisseling gaat.

DigiD

In 2013 kwam al een soortgelijke fraude aan het licht. Bulgaren bleken toen op grote schaal te frauderen met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Bendes stuurden landgenoten hiernaartoe en schreven ze in bij gemeenten als spookburgers. Met de DigiD van die mensen vroegen de criminelen vervolgens toeslagen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl