'Snel gesprekken over Defensie-cao'
Minister Hennis van Defensie gaat "op zeer korte termijn" in gesprek met de vakbonden over een nieuwe cao voor militairen. Zo'n cao is er al bijna twee jaar niet meer, en dat leidde tot veel kritiek van fracties in de Tweede Kamer.
De minister praatte de hele ochtend met de met partijen over haar personeelsbeleid. Onder meer het feit dat er al twee jaar geen nieuwe cao is voor het defensiepersoneel zorgde voor ophef. Wat de inzet van Hennis is in de gesprekken met de vakbonden liet ze nog niet los.
Hennis zegde wel toe te gaan bekijken hoe gezinnen van uitgezonden militairen beter ondersteund kunnen worden. Ze deed die toezegging na een verzoek van de ChristenUnie. Die pleitte voor een onderzoek waaruit duidelijk moet worden waar gezinnen behoefte aan hebben.
Relatieproblemen
CU-Kamerlid Seegers wil dat, omdat onder de militairen die op missie gaan, vaker scheidingen en relatieproblemen zouden voorkomen. Daarom moet bekeken worden wat er verbeterd kan worden om dat tegen te gaan. Dat kan volgens Seegers onder meer door bij het onderzoek militairen te betrekken die ooit op missie zijn geweest, om hun ervaring te horen.
Het thuisfront is volgens Hennis heel belangrijk voor militairen die op missie gaan. Daarom gaat ze onder meer de lengte van uitzendingen, nazorg en maatschappelijke en geestelijke verzorging voor gezinsleden onder de loep nemen.
Top 10
Daarnaast komt er een top 10 van ergernissen die onder het Defensiepersoneel spelen om die vervolgens op te lossen. Als voorbeeld noemde ze het aanbieden van gezonde maaltijden op kazernes en het aanleggen van wifi op schepen en kampen.
Tijdens het debat over het personeel van Defensie werden ook vragen gesteld over het onderzoek naar giftige chroomverf. Hennis benadrukte dat het onderzoek naar giftige chroomverf zeker één tot twee jaar gaat duren.