NOS Schaatsen

Leenstra verslaat Wüst en pakt goud

NK afstanden: 1.000 meter (v)

Marrit Leenstra heeft bij de KPN NK afstanden voor de vierde keer in totaal en voor de derde keer in successie het goud gepakt op de 1.000 meter. In een rechtstreeks duel met Ireen Wüst verwees ze de succesvolste Nederlandse olympiër naar het zilver.

Leenstra noteerde in 1.15,17 een kampioenschapsrecord en bleef Wüst 0,11 voor. Het brons ging naar Laurine van Riessen, die 1.16,59 reed. De 18-jarige Sanneke de Neeling reed een knap persoonlijk record, maar kwam met haar 1.16,68 net tekort voor het brons.

"Deze is voor mij"

In de koninginnenrit van de 1.000 meter gingen Leenstra en Wüst tot de streep vrijwel gelijk op. "Maar op de laatste kruising kon ik naar haar toe en toen wist ik: deze is voor mij," aldus Leenstra, die op de 1.500 meter nog bijna twee seconden toegaf op Wüst. "Toen wist ik dat mijn beste afstand nog moest komen, maar dat brengt ook spanning met zich mee. Gelukkig kon ik die van me afgooien en lekker rijden."

Ondanks haar zege weet Leenstra nog niet of ze binnenkort wel afreist om aan de WB-wedstrijden in Azië deel te nemen. "Ik zou eigenlijk niet gaan, dat hadden we met de ploeg al besproken, maar ik heb nu heel veel zin om wedstrijden te rijden. Daar gaan we het dus nog over hebben."

Uitslag van de 1.000 meter bij de vrouwen

Gerritsen opnieuw teleurstellend

Annette Gerritsen stelde na haar zesde plaats op de 500 meter opnieuw teleur. Met 1.17,18 kwam ze niet verder dan de tiende plaats, waardoor ze deelname aan de wereldbeker kan vergeten. "Dat wordt even nieuwe plannen maken", reageerde ze anders dan zaterdag gelaten. "De concurrentie is erop vooruitgegaan en ik ben nog aan het knokken om op mijn oude niveau terug te komen."

Ook Margot Boer plaatste zich op deze afstand niet. De bronzen medaillewinnares van de Olympische Spelen bleef bij de NK steken op de achtste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl