NOS Nieuws

Bussemaker: geen signalen van afstoten vmbo

Er zijn geen signalen dat scholen hun vmbo-afdelingen op grote schaal afstoten om zo 'witte' leerlingen te blijven trekken. Dat zegt minister Bussemaker van Onderwijs in het programma WNL op Zondag. "Maar het is iets om in de gaten te blijven houden."

Onderwijsdeskundigen vertelden gisteren in Trouw dat scholen de vmbo-afdelingen opheffen zodat de rest van de school weer 'witter' wordt. "Het is een trend die zich in stilte voltrekt", zei een oud-rector tegen de krant. Allochtone leerlingen krijgen relatief vaker een vmbo-advies dan autochtone jongeren.

Onwenselijk

Bussemaker noemt het onwenselijk als er in wijken alleen maar scholen staan met een havo- of vwo-afdeling. Daar zou dan geen vmbo of mavo meer gedaan kunnen worden. "Daarnaast is het van belang dat we erover blijven nadenken hoe de overgang van het ene naar het andere niveau gaat." Bussemaker doelt daarmee op leerlingen die bijvoorbeeld na het vmbo door willen stromen naar het mbo.

De minister geeft ook aan dat het soms beter is voor leerlingen om naar een aparte vmbo-school te gaan. "Het kan zijn dat ze daar beter tot hun recht komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl