Zeehonden in Ecomare
NOS Nieuws

Ecomare gaat door geldgebrek minder zeehonden opvangen

Het Texelse natuurcentrum Ecomare vangt over twee weken alleen nog zeehonden op uit de omgeving van Texel zelf. Voor zeehonden uit het gebied van Den Helder tot IJmuiden en van Den Helder tot Wieringen is binnenkort geen plaats meer.

In de afgelopen jaren is het aantal zieke zeehonden en moederloze pups (huilers) enorm gegroeid, maar Ecomare heeft geen geld om ze allemaal op te vangen.

Geen plaats

Het centrum vangt nu ongeveer honderd zeehonden per jaar op. Tien jaar geleden waren dat er nog zo'n 25 per jaar. Ecomare zit voor dit jaar al op honderd zeehonden en verwacht deze winter nog veel huilers waarvoor geen plaats is.

De dieren zullen waarschijnlijk naar een van de andere opvangcentra moeten in Stellendam of Pieterburen, verwacht een woordvoerder van Ecomare. "Pieterburen wil dat wel, maar heeft geen geld." Zeehondencrèche Pieterburen heeft de regering gevraagd om een "fors bedrag", meldt RTV Noord.

Natuur

Volgens Ecomare is het moeilijk om de natuur in Nederland zijn gang te laten gaan, omdat er weinig ruimte is. "Met mooi weer wandelen hier veel mensen op het strand. Als daar dan een zeehond ligt dood te gaan, moet die geholpen worden. Daar zijn we het met zijn allen over eens."

Ecomare hoopt dat er nog een oplossing komt voor 15 november. Het natuurcentrum hoopt onder meer dat het ministerie van Economische Zaken te hulp schiet. Het ministerie liet onlangs nog aan Ecomare weten geen oplossing te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl