NOS Voetbal

'Romário, Romário, Romárioooo....!'

1989: PSV en Romário vernederen Steaua

PSV probeert zaterdagavond voor eigen publiek te doen wat de eredivisie-koploper betaamt: winnen van ADO Den Haag. Zoals bij elk thuisduel wordt vlak voor de opkomst van de spelers op de vier grote schermen een selectie van beroemde goals uit de Eindhovense clubgeschiedenis getoond. Daarbij zit steevast de befaamde treffer van Romário tegen Steaua Boekarest. Vandaag krijgt die vertoning een bijzonder tintje: het duel tegen de Roemenen, waarin de Braziliaan excelleerde, werd exact 25 jaar geleden gespeeld.

In Eindhoven staat PSV-Steaua Boekarest met hoofdletters beschreven in de naslagwerken: 1 november 1989. Op een kille woensdagavond in Eindhoven staat PSV voor een hels karwei als de lepe Marius Lacatus Steaua na zeventien minuten op 1-0 kopt. Hierdoor moet PSV minstens drie keer scoren om kwartfinales van de Europa Cup 1 te halen.

Ja dit is echt onvoorstelbaar, dit is die Braziliaan. Als een duveltje uit een doosje!

Commentator Evert ten Napel tijdens PSV-Steaua Boekarest

"Hoe is het mogelijk dat zoiets nog een keer kan gebeuren!", briest commentator Evert ten Napel door zijn microfoon, als Lacatus (net als in Roemenië) zijn ploeg op voorsprong zet. De destijds altijd nuttige Juul Ellerman geeft het team van Guus Hiddink weer hoop door voor rust een vrije trap in de bovenhoek te krullen.

PSV speelt in de tweede helft als herboren. Romário kopt de Eindovenaren op 2-1 na een ragfijne voorzet van Sören Lerby. "Romário. Jaaaaaaaaa... Romáriooo. 2-1", schalt de stem van Ten Napel door de huiskamers. Steaua, met ook de ijzersterke Gheorghe Hagi en een piepjonge Dan Petrescu in de gelederen, wordt vervolgens overlopen.

De kleine Braziliaan profiteert twee minuten later van defensief geklungel in de Roemeense defensie en scoort simpel 3-1. Eindhoven en Ten Napel ontploffen. "Romário Souza Faria! Ja dit is echt onvoorstelbaar, dit is die Braziliaan. Als een duveltje uit een doosje!"

PSV zit dan in een flow en Ellerman toont dat met een prachtig stiftje: 4-1. De meest memorabele treffer moet dan nog komen wanneer Romário vlak over de middenlijn aan een solo begint. Hij omspeelt een Roemeen en legt daarna de keeper en twee verdedigers met één voetbeweging in de luren om vervolgens de 5-1 te maken. Doelman Hans van Breukelen danst van geluk over het veld. Een wonder is verricht.

"Dit is weer zijn avond"

De conclusie van Ten Napel na het vijfde doelpunt: "Wat wordt Steaua hier vernederd. Met name door Romário, maar eigenlijk door heel PSV. Hij staat weleens ter discussie, die Braziliaan, maar dit is weer zijn avond..."

  • ANP
    Romário maakt de 3-1 voor PSV tegen Steaua Boekarest, Dan Petrescu (rechts) komt te laat
  • ANP
    Romário laat de spelers van Steaua Boekarest zijn hielen zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl