Intocht: Zwarte Piet verandert niet

time icon
ANP

Sinterklaas wordt dit jaar traditioneel gevierd. In het hele land zeggen sinterklaascomités niets te veranderen aan hun intocht naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet. De NOS en de regionale omroepen inventariseerden in 211 plaatsen of het uiterlijk van de pieten aangepast wordt. Dat gebeurt, voor zover nu bekend, in 6 dorpen en steden.

'Pietzwart'

De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Toch is Piet in een behoorlijk aantal plaatsen de afgelopen jaren wel al iets van uiterlijk veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten. Een ding blijft: de donkere kleur. Het ene comité spreekt van 'chocoladebruin', de ander houdt het op 'pietzwart'.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Piet blijft bijna overal zwart
2/2 Zwarte Pieten vergezellen Sinterklaas tijdens de intocht vorig jaar in Groningen ANP

Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast veel Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van het Pietenkorps geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de mogelijkheid open om gekleurde pieten in te zetten. In Haarlem lopen er bloemenpieten mee. 

Ook zijn er plaatsen zoals Schoonhoven en Aalten die een ‘themapiet’ inzetten als knipoog naar de discussie.

Wachten op uitspraak

Ook is er een klein aantal Sintcomités dat er nog niet uit is. Zij wachten op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal of zeggen een uitspraak van de Raad van State af te wachten. Die buigt zich momenteel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. De uitspraak is drie dagen voor de landelijke intocht.

STER Reclame