Hoe hoog de naheffing is weten mensen als ze hun belastingaanslag krijgen, zegt Wiebes ANP

De naheffing van de Belastingdienst, die zo'n 5 tot 6 miljoen mensen krijgen, zal gemiddeld uitkomen op een bedrag van 150 euro. Dat zei staatssecretaris Wiebes voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Voor sommigen gaat het volgens Wiebes om enkele tientjes, en in uitzonderlijke gevallen kan het bedrag oplopen tot 700 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een bonus hebben die hoger is dan een vast salaris.

De naheffing geldt voor mensen die vakantiegeld of een bonus of eindejaarsuitkering ontvangen, en is het gevolg van afspraken die het kabinet in het herfstakkoord maakte met D66, ChristenUnie en SGP. 

Wiebes: naheffing is eenmalig

Brief

De mensen die het betreft krijgen een brief waarin staat dat ze rekening moeten houden met een naheffing. "De eerste brieven gaan begin december de deur uit", zegt Wiebes.

Hoe hoog de naheffing wordt, weten mensen als ze komend voorjaar de belastingaanslag over 2014 in de bus krijgen. "Daar staat alles op. En tussen het moment dat je het weet en het moment dat je moet betalen, daar zit altijd maanden tussen."

De staatssecretaris wijst erop dat de heffing er vaak op neerkomt dat mensen minder terugkrijgen dan ze verwachten. Ze hoeven maar in enkele gevallen bij te betalen. 

Slordig

Volgens Wiebes is de naheffing niet te wijten aan een fout bij de Belastingdienst, maar aan het besluit van het kabinet om de inkomensafhankelijke heffings- en arbeidskorting aan te passen.

De Belastingdienst kon het nieuwe beleid niet zo snel doorvoeren en heeft de Tweede Kamer daar volgens Wiebes tijdig van op de hoogte gebracht. "In 2015 zal dit niet meer gebeuren, maar deze keer wisten we dat het zich zou voordoen." Hij noemt de gang van zaken wel "slordig". 

STER reclame