Zeventigplussers aan de slag via een uitzendbureau
NOS Nieuws

Kabinet: 65-plusser moet langer kunnen doorwerken

Het kabinet wil dat 65-plussers langer vrijwillig kunnen doorwerken, om te voorkomen dat ervaring onnodig verloren gaat.

Dit moet geregeld worden in de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, die op 1 januari 2016 ingaat. Het kabinet bespreekt dit voorstel waarschijnlijk vandaag, waarna het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het is de bedoeling dat de werkgever en de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt, samen overleggen over langer doorwerken. Dat kan via voortzetting van het contract of op basis van tijdelijke contracten of als oproepkracht. Nu krijgen in de meeste CAO's werknemers nog automatisch ontslag als ze de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Relatief goedkoop

Werkende 65-plussers zijn relatief goedkoop, omdat zij AOW krijgen en dus akkoord kunnen gaan met een lager loon. Bovendien gelden veel werknemersverzekeringen niet voor hen. Zij hoeven geen AOW-premie te betalen en houden daardoor meer brutoloon over. En werkgevers hoeven geen WW-premie voor hen af te dragen.

Werkgevers hoeven ook minder lang door te betalen als een oudere werknemer ziek wordt, namelijk maximaal zes weken. Nu hebben werkende AOW'ers nog recht op maximaal twee jaar uitkering bij ziekte.

Als de werkgever niet wil dat de werknemer doorwerkt, dan moet hij hem in de nieuwe regeling ontslag aanzeggen. Ook dat wordt makkelijk, omdat ook het ontslagrecht wordt versoepeld.

Oneerlijke concurrentie

Voorzitter Limmen van vakcentrale CNV is tegen het plan. "Het voorstel zorgt voor verdringing van jongere werknemers", zegt hij. Vooral de leeftijdsgroep 45 tot 60 jaar wordt hiervan volgens hem de dupe. "Er moet sprake zijn van eerlijke concurrentie."

Wij zien niet in wat dit voorstel toevoegt.

Voorzitter CNV Limmen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl