Jillert Anema
NOS Schaatsen

Anema verwacht een spectaculair NK afstanden

Het afgelopen schaatsjaar was een opmerkelijk schaatsjaar voor Jillert Anema. De excentrieke coach viel op door uitspattingen in de media, maar was ook de persoon achter het olympische succes van pupil Jorrit Bergsma.

Kort voor de KPN NK afstanden in Heerenveen kijkt Anema, nu coach van Clafis, nog even terug op zijn jaar en blikt hij vooruit op het eerste schaatstoernooi van het nieuwe seizoen. Met volgens hem een spectaculair NK in aantocht.

Interview bij CNBC

Het is 18 februari van dit jaar als Sven Kramer zich in Sotsji op de 10.000 meter stukbijt op de tijd van Bergsma. Het zorgt voor een enorme ontlading als Kramer de finish passeert in de tweede tijd. Bij olympisch kampioen Bergsma uiteraard, maar misschien nog wel meer bij Anema. Dit is wat hij wilde.

Twee dagen later komt Anema opnieuw in het nieuws. Bij de Amerikaanse televisiezender CNBC heeft de nu 59-jarige Fries een pittig gesprek met de presentator in de studio.

"Ik zat echt in de vakantiestand"

Het is iets waar Anema niet met trots op terugkijkt. "Ik had dat normaal gesproken niet gedaan, maar ik zat echt in de vakantiestand", doelt Anema op het feit dat de Spelen er voor zijn ploeg op dat moment opzaten.

Die anchorman zou dan het schaatsen gaan afzeiken

Jillert Anema

"Ik lag laat op bed, ik had feest gevierd. De volgende ochtend stond ik op en mijn fysio had op Twitter contact met een dame van de CNBC. Ze wilden een Nederlander spreken en toen werd ik naar voren geschoven", legt Anema uit.

Het gesprek ging al snel over de vergelijking tussen de Nederlandse en Amerikaanse schaatsers. "Mijn indruk van de Amerikanen was dat ze gewoon niet goed reden. Dat de pakken helemaal niet zo slecht waren. Ik zei dat wij hadden ontdekt wat de pakken zo snel maakte: de mannen in het pak."

"Schaatsen afzeiken"

Dat hoorde de anchorman van CNBC, die 's morgens het goed bekeken koffieprogramma presenteert. Er volgde een tweede interview. Anema: "Ze vroegen of ik nog een keer geïnterviewd wilde worden. Die anchorman zou dan het schaatsen gaan afzeiken. Ik had ook de tijd om een verdediging te bedenken."

"Hij wist hoe ik zou reageren en daarom werd het zo'n opmerkelijk gesprek. Uiteindelijk liep het wel een beetje uit de hand. Ik kreeg zelfs van een vriend uit Canada een berichtje dat het gezien was. En toen dacht ik even: oef. Wat heb ik gedaan?"

"Baanrecord Thialf is wereldrecord"

Terug naar nu. Want er moet weer hard geschaatst worden. En Anema denkt dat er mooie dingen gaan gebeuren. "Ik verwacht heel spectaculaire tijden. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een nieuwe spectaculaire ontwikkeling."

Ik verwacht heel spectaculaire tijden

Jillert Anema

Dat zou mede moeten komen door nieuwe materialen en trainingen. Anema: "Ik hoop op wereldrecords, maar dat is niet realistisch. Er gaan wel baanrecords komen. En ik vind: baanrecords in Thialf zijn eigenlijk ook wereldrecords. Er worden zoveel belangrijke wedstrijden hier gereden. Als je dan een baanrecord rijdt, ben je heel groot."

"Pas tweede seizoenshelft vlammen"

Anema verwacht geen baanrecords bij rijders van zijn eigen team. Dat hoopt hij pas in de tweede seizoenshelft te zien. "Dat is wel de bedoeling. Om dan te vlammen. We hebben heel goed rekening gehouden met afgelopen jaar, want we zijn 240 dagen in hotels geweest", benadrukt Anema.

"Het hele team heeft zich ingezet voor de Spelen. Uiteindelijk waren er drie van ons op de Spelen. Iedereen heeft zich daarvoor ingezet. Ze hebben ook marathonwedstrijden laten schieten om mee te kunnen trainen om zo met z'n allen sneller en beter te worden. Daarom hebben we nu gezegd: even gas terug. Dat houdt in dat we het eerste half jaar maar één weekje naar Limburg zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl