De kitspuit die Rock G. bij de operaties gebruikte
NOS Nieuws

Borstendokter Rock G. vrijgesproken

De voormalig gynaecoloog Rock G., die zich uitgaf voor plastisch chirurg in een Haagse kliniek, is vrijgesproken. Er is geen bewijs dat hij tijdens borstoperaties ernstige fouten heeft gemaakt. Wel zijn hem een aantal zaken te verwijten, maar daarvoor is hij niet strafbaar.

G.'s patiënten hielden lelijke huidplooien, littekens en gezichtsverlamming aan zijn borstvergrotingen over. Ze kregen bacteriële infecties. Volgens de rechtbank is niet duidelijk geworden waar de bacterie vandaan kwam. Die kan ook in een van de apparaten in de operatiekamer hebben gezeten.

Het OM had een gevangenisstraf van twee jaar en een jaar voorwaardelijk tegen de arts geëist wegens mishandeling en oplichting.

Kitspuit

Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat G. bij zijn operaties een kitspuit gebruikte, die hij de 'mamma-navigator' noemde. Deskundigen hadden zo'n apparaat nog nooit gezien.

Rock G. maakte fouten, maar die vallen volgens de rechtbank in Den Haag onder het begrip medische exceptie. Bij een medische operatie kan altijd pijn en letsel ontstaan. Artsen worden in de wet beschermd om te voorkomen dat ze te snel worden aangeklaagd voor mishandeling.

Haagse borstendokter vrijgesproken

De rechtbank maakt Rock G. wel verwijten als medicus. Zo heeft de arts de borstoperaties niet in het juiste type operatiekamer verricht. En hij is bij vier patiënten tekortgeschoten in de nazorg. Ook was de kliniek niet goed schoongemaakt.

Rock G. opende in 2008 in Den Haag de CityKliniek voor plastische chirurgie. Een jaar later kwamen de eerste verhalen naar buiten van vrouwen bij wie de operatie niet goed was gegaan. De voormalig gynaecoloog werd in 2011 door het Tuchtcollege uit zijn ambt gezet.

G. was niet bij de uitspraak aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl