Brood, melk en schat, vergeet de sprinkhanen niet

De consumptie van een krekel ANP

De supermarkten van Jumbo gaan eetbare insecten verkopen. De keten maakt binnenkort bekend hoe het assortiment er precies uitziet. De Jumbo-winkels in Groningen en Haren hebben morgen de primeur, volgend jaar volgen andere winkels.

Volgens Jumbo wordt het eten van insecten steeds actueler. "Met de nieuwe producten bieden wij klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.

België is in Europa een van de koplopers in de productie van eetbare insecten. Sinds kort zijn insectenproducten in enkele supermarkten te koop, van wormburgers tot boterhamspreads gemaakt van insecten.

De regelgeving voor de productie van insecten is in België niet rond. Kweek en verwerking worden voorlopig gedoogd. Twee adviesinstellingen op het gebied van voedselveiligheid en volksgezondheid lieten vorige week weten dat het eten van insecten "geen grote gevaren" met zich meebrengt.

De organisaties stellen wel hoge eisen aan de hygiëne tijdens de productie. Insecten moeten worden verhit en mogen niet rauw worden gegeten.

"Het is niet alleen een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie, maar biedt ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld", aldus het persbericht van de supermarkt.

Meelwormen

Vooral in de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten: zoals rupsen, sprinkhanen, meelwormen en wespen. Alleen in Europa en Noord-Amerika kent men deze eetgewoonte niet, want westerse consumenten zijn nog niet gewend aan het eten van insecten.

Oud-minister van Landbouw, Gerda Verburg, baarde in 2010 enig opzien door voor de camera een broodje insect te nuttigen en te zeggen dat het heerlijk smaakte. Ook stelde ze toen een miljoen euro beschikbaar aan de Wageningen Universiteit voor onderzoek naar het eten van insecten.

Ook de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN promoot het eten van insecten vanwege de voedselschaarste en de klimaatverandering.