De consumptie van een krekel
NOS Nieuws

Brood, melk en schat, vergeet de sprinkhanen niet

De supermarkten van Jumbo gaan eetbare insecten verkopen. De keten maakt binnenkort bekend hoe het assortiment er precies uitziet. De Jumbo-winkels in Groningen en Haren hebben morgen de primeur, volgend jaar volgen andere winkels.

Volgens Jumbo wordt het eten van insecten steeds actueler. "Met de nieuwe producten bieden wij klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.

"Het is niet alleen een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie, maar biedt ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld", aldus het persbericht van de supermarkt.

Meelwormen

Vooral in de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten: zoals rupsen, sprinkhanen, meelwormen en wespen. Alleen in Europa en Noord-Amerika kent men deze eetgewoonte niet, want westerse consumenten zijn nog niet gewend aan het eten van insecten.

Oud-minister van Landbouw, Gerda Verburg, baarde in 2010 enig opzien door voor de camera een broodje insect te nuttigen en te zeggen dat het heerlijk smaakte. Ook stelde ze toen een miljoen euro beschikbaar aan de Wageningen Universiteit voor onderzoek naar het eten van insecten.

Ook de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN promoot het eten van insecten vanwege de voedselschaarste en de klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl